Safra kesesi ameliyatları birçok farklı safra hastalığı için uygulanabilirler ve bu ameliyatlar sonrası hastaya verilecek istirahat süresi bu hastalıklara göre değişim gösterebilir. Safra kesesi ameliyatları safra kesesi taşları, safra yolu taşları, safra enfeksiyonları ve safra kesesi kanseri gibi birçok safra rahatsızlığı için uygulanabilirler. Haliyle safra yolu taşı veya safra kesesi taşı için uygulanan safra kesesi ameliyatı ile safra kesesi kanseri için uygulanan safra kesesi ameliyatı birçok açıdan farklı özelliklere sahip olacaktır. Bu nedenle safra kesesi ameliyatı sonrası hastalara ne kadar süre için istirahat verileceği hastadan hastaya göre bir hayli değişim gösterebilir.
Ancak bu konuda ortalamalar baz alınarak genel durum gözlemlenir ise genelde hastaların ameliyatın ikinci günü doktor kontrolü sonrası hastaneden taburcu edildikleri söylenebilir. Bu süre, özellikle safra kesesi kanseri için safra kesesi ameliyatı olmuş hastalarda biraz daha uzun olabilir. Yine hastadan hastaya değişim gösterebilmek ile birlikte genelde safra kesesi ameliyatları sonrası hastalara 4 – 5 gün ile bir hafta arasında değişebilen bir süre boyunca ağrı kesici almamaları önerilir.
Ağrılı geçebilen bu süreçte hastaların dinlenmesi ve istirahat etmeleri gerekir. Yani istirahat süresinin en az 1 hafta kadar olduğu söylenebilir. Buna karşın ağrının şiddetini artırdığı ve hasta için ciddi boyutlara ulaştığı durumlarda hasta enjeksiyon yolu ile, yani bir iğne yardımı ile ağrı kesici ilaç alabilir.
Safra kesesi ameliyatlarından sonra hastalar genelde 1 hafta ile 10 gün arasında değişebilen bir süre içerisinde günlük hayatlarına ve hatta iş hayatlarına geri dönüş sağlayabilirler. Bu süre, hastalığı ve dolayısı ile safra kesesi ameliyatı daha ciddi bir yapıda olan hastalarda daha uzun sürebilir. Buna karşın hafif safra kesesi taşı ameliyatlarında bu süre bir hafta ya da on günlük bir süreden de daha kısa olabilir. Bu noktada hastalar için belirlenecek olan istirahat süresi üzerinde hastanın mevcut sağlık durumu çok önemli bir rol oynayacaktır.
Safra Kesesi Ameliyatı Neden Yapılır?
Safra kesesi ameliyatları safra kesesi taşları için, safra yolu taşları için, safra enfeksiyonları için ya da safra kesesi kanseri hastalığı için uygulanan tedavi yöntemleridir. Bu tedavi yöntemi, tedaviye sebep olan hastalığa göre değişim gösterebilmek ile birlikte genelde hastalıklı dokunun hastanın vücudundan çıkarılmasını hedefler.
Safra kesesi organı insan bedeninden sindirim açısından son derece önemli bir takım işlevlere sahiptir. Bu organ, karaciğer içerisinde üretilen ve vücuttaki yağı sindirmek ile görevli olan safra sıvısının depolanması ve depolanan bu safra sıvısının on iki parmak bağırsağına aktarılması ile sorumludur. Bu süreçte, özellikle safra sıvısı içerisinde oluşabilen bazı dengesizlikler ve bazı problemler, safra rahatsızlıklarına yol açabilmektedir. Safra rahatsızlıkları içerisinde en sık rastlanılanları ise safra kesesi taşları ve safra yolu taşlarıdır. Bu taşlar, yani safra kesesi taşları ve safra yolu taşları genelde safra sıvısı içerisinde oluşan bir takım dengesizlikler sonucu meydana gelirler.
Safra sıvısı içerisinde oluşan dengesizlikler bu sıvı içerisinde bazı birikmelere neden olabilir. Bu birikmeler de, özellikle hasta beslenme alışkanlıklarını değiştirmiyor ise zamanla safra kesesi taşlarının oluşmasına ya da safra yolu taşlarının oluşmasına neden olabilirler. Safra kesesi ya da safra yolu taşlarının boyutu, hasta için safra kesesi ameliyatının gerekli olup olmadığını belirleyen en önemi faktördür.
Belli bir boyutu aşmamış olan safra kesesi ya da safra yolu taşları için genelde ameliyat gerekli görülmez. Bu taşlar büyük oranda ilaç tedavisi ile tedavi edilebilirler. Buna karşın safra kesesi ya da safra yolunda oluşan taşların belli bir boyutu aşması hastanın safra kesesi ameliyatına ihtiyaç duyuyor olması demektir. Bu taşlar, hastanın ilgili bölgesi açılarak temizlenir ve sonrasında bölgeye dikiş atılır ve bölge kapatılır.
Kaynakça: Gürkan, A., Kaçar, S., Karaca, C., Özdemir, B., Varılsüha, C., & Zalluhoğlu, N. (2006). Safra kesesi kanserinde cerrahi yaklaşımımız. Turkish Journal of Surgery, 22(2), 049-053.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Safra_kesesi_kanseri
https://en.wikipedia.org/wiki/Gallstone
https://tr.wikipedia.org/wiki/Safra_taşı
Doç.Dr.İsmail SERT, Ege Üniversitesi, Tıp fakültesi’nden mezun olduktan sonra Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi kliniğinde uzmanlık eğitimini tamamladı. Uzmanlık Eğitimi sırasında 6 ay süreyle İsviçre, Cenevre Üniversitesi Hastanesi’ nde pankreas adacık hücre nakli, karaciğer nakli ve böbrek nakli, karaciğer pankreas cerrahisi konularında eğitim aldı.