Günümüz modern tıp teknolojilerinin ulaşmış oldukları nokta sayesinde safra kesesi ameliyatlarında ölüm riski neredeyse yok denilebilecek kadar azdır. Son derece önemli ve ciddi ameliyatlar olan safra kesesi ameliyatlarında çok nadiren de olsa bazı komplikasyonlar yaşanabilir. Çok nadir yaşanabilen bu komplikasyonların hastanın ölümüne yol açması günümüzde daha da nadir bir durumdur.
Safra kesesi ameliyatları sonrası hastada zaman zaman enfeksiyon, damar deformasyonu ve pıhtı gibi problemler görülebilmektedir. Ancak bu problemlerin görülme sıklıkları hem çok azdır hem de bu problemler hastayı hayati bir tehlike altına sokan problemler değillerdir.
Safra kesesi ameliyatlarında, oldukça düşük oranda olan ölüm ihtimalini etkileyen bir takım faktörler bulunur. Bu faktörlerden en önemlisi hastanın bu ameliyatı, yani safra kesesi ameliyatını hangi hastalık sebebi ile gerçekleştirdiğidir. Safra kesesi ameliyatları günümüzde bir takım farklı rahatsızlıklar için uygulanabilir. Bu rahatsızlıklardan her biri için uygulanan safra kesesi ameliyatları kendi içlerinde bir takım risk faktörleri taşırlar.
Örneğin safra kesesi kanseri için uygulanan bir safra kesesi ameliyatı, basit bir safra kesesi taşı için uygulanan safra kesesi ameliyatına göre daha riskli bir ameliyat olacaktır. Buna karşın safra kesesi ameliyatının uygulandığı en ciddi sağlık problemi olan safra kesesi kanserinin tedavisinde bile ameliyat sonucu yaşanabilen ölüm riski oldukça düşük oranlarda seyreder.
Safra kesesi insan bedeninde sindirim işlemleri için son derece kritik bir role sahiptir. Bu organ, karaciğerde üretilen safra sıvısının depolanması ve sonrasında on iki parmak bağırsağına aktarılması ile sorumludur. Karaciğerde üretilen safra sıvısı yağ sindirimi için gereklidir. Bu nedenle bu organlarda yaşanacak herhangi bir problem sindirim sorunları başta olmak üzere daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Karaciğerde üretilen safra sıvısının gereken dengede olması sindirim için çok önemlidir. Bu sıvının dengesinin bozulması içerisinde birikmeler olmasına neden olabilir. Bu birikmeler ise zamanla safra yolu taşlarının ya da safra kesesi taşlarının oluşmasına neden olabilirler. Safra kesesi taşları, erken dönemde teşhis edildiklerinde bir takım ilaçlar aracılığı ile etkili bir biçimde tedavi edebilirler.
Bu durumda hastaya herhangi bir safra kesesi ameliyatı uygulanmasına ihtiyaç duyulmayacaktır. Buna karşın safra kesesi taşları belli bir büyüklüğü aşmışlar ise hastaya safra kesesi ameliyatı uygulanması gerekebilir. Bu durumda hastanın safra yolu ya da safra kesesi ameliyat yolu ile açılır ve içerideki taşlar temizlenir. Sonrasında hastanın kesi ile açılan bölgesi dikiş atılarak kapatılır.
Safra kesesi ameliyatları safra kesesi kanseri hastalığının tedavisi için de uygulanabilir. Safra kesesi kanserleri için uygulanan safra kesesi ameliyatlarında hastanın kanserli bölgesi bir kesi atılarak açılır. Sonrasında kanserli bölge ve kanserin yayıldığı doku hastanın vücudundan çıkartılır. Ardından bölge dikiş atılarak kapatılır.
Genede safra kesesi kanseri hastalarında ameliyat sürecini kemoterapi ve radyoterapi gibi diğer kanser tedavisi süreçleri takip eder. Radyoterapi ve kemoterapi tedavileri, metastaz yapabilmesi ile bilinen safra kesesi kanserinin tedavisi için son derece önemli süreçlerdir. Safra kesesi kanseri için uygulanan safra kesesi ameliyatları üzerinden elde edilecek başarı üzerinde hastanın kanserin kaçıncı evresinde olduğu ve spesifik sağlık durumu büyük oranda etkili olacaktır.
Safra kesesi ameliyatları, hangi rahatsızlık için uygulanıyor olurlar ise olsunlar genelde kendi içlerinde herhangi bir ölüm riski barındırmazlar. Ameliyat sonrası, özellikle safra kesesi kanseri hastalarında ölümlere rastlanılabilmektedir. Ancak bu ölümlerin sebepleri genelde safra kesesi ameliyatı sırasında oluşan herhangi bir sorun değildir. Safra kesesi ameliyatlarının hastanın ölümü üzerinde doğrudan etkisi olduğu durumlar neredeyse yok denilebilecek kadar nadir yaşanmaktadırlar.
Kaynakça: ÜLGER, Y. SAFRA YOLLARI VE SAFRA KESESİ PATOLOJİLERİNDE PREOPERATİF DEĞERLENDİRME.
https://saglik.wiki/kolesistektomi/
https://tr.wikipedia.org/wiki/Safra_kesesi
https://en.wikipedia.org/wiki/Gallbladder
https://en.wikipedia.org/wiki/Gallbladder#Complication
Doç.Dr.İsmail SERT, Ege Üniversitesi, Tıp fakültesi’nden mezun olduktan sonra Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi kliniğinde uzmanlık eğitimini tamamladı. Uzmanlık Eğitimi sırasında 6 ay süreyle İsviçre, Cenevre Üniversitesi Hastanesi’ nde pankreas adacık hücre nakli, karaciğer nakli ve böbrek nakli, karaciğer pankreas cerrahisi konularında eğitim aldı.