Pankreas kanseri, pankreas adlı beşikte yerleşen organın hücrelerinde oluşan bir tümördür. Erken tanı ve tedavi olmazsa ciddi bir hastalık haline gelebilir.
Pankreas Kanseri Nedir? Nasıl gelişir?
Pankreas kanseri, genellikle yavaş seyreden ve belirtileri ilk aşamalarda görülemeyebilen bir hastalıktır. Kanser ilerledikçe belirtiler ortaya çıkabilir ve karaciğer, bağırsaklar, dalak veya diğer organlara yayılabilir.
Belirtiler arasında; ağrı, kilo kaybı, halsizlik, bulantı, kusma ve düzensiz boşaltım gibi sindirim sorunları bulunabilir. Tanı konulması ve tedavi yöntemi belirtilerin yanı sıra hastanın yaşı, sağlık durumu, kanserin büyüklüğü ve yayılma seviyesi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Eğer pankreas kanserinden şüpheleniliyorsa, tümörün büyüklüğünü ve yayılma seviyesini belirlemek için CT, PET, MRI veya endoskopik ultrason gibi testler yapılabilir. Tedavi seçeneği; kanserin evresine, hastanın genel sağlık durumuna ve kişisel tercihlere göre cerrahi, radyoterapi, kemoterapi veya kombine tedavi olarak değişebilir.
Pankreas Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Aşağıdaki belirtiler pankreas kanseri için tipiktir:
- Ağrı: Pankreas kanseri başlangıçta ağrısız olabilir ancak ilerledikçe karın ve sırt bölgesinde ağrı meydana gelebilir.
- İştahsızlık: Pankreas kanseri hastaları genellikle iştahsızdır ve kilo kaybedebilirler.
- Kusma: Pankreas kanseri hastaları sık sık kusabilir veya mide bulantısı hissedebilir.
- Şişkinlik: Pankreas kanseri nedeniyle oluşan tümör, pankreas enzimlerinin salgılanmasını engeller ve bu da şişkinlik ve rahatsızlık hissi yaratabilir.
- İdrar renginde değişiklik: Pankreas kanseri hastalarının idrarı koyu renkte olabilir.
- Karında şişme: Pankreas kanseri hastalarının karında şişme olabilir.
- Ciltte sarılık: Pankreas kanseri hastalarının cildi sararabilir çünkü vücut karaciğer tarafından üretilen bilirubin miktarı artar.
- Yorgunluk: Pankreas kanseri hastaları genellikle yorgun hissedebilir ve halsiz olabilir.
- Bağırsak düzeninde bozulma: Pankreas kanseri hastalarının bağırsak hareketleri bozulabilir veya ishal olabilir.
- İdrarda keton vücutları: Pankreas kanseri hastalarının idrarında keton vücutları bulunabilir çünkü vücut enerji için yağları yerine kullanmaya başlar.
Bu belirtiler yalnızca pankreas kanseri için belirtiler değildir ve başka bir hastalığın belirtileri olabileceğine de dikkat edilmelidir. Pankreas kanseri tarafından oluşan ağrı, sırt, göğüs veya alt karnın sağ tarafında yoğunlaşabilir ve ağrı geçmeyebilir. Ayrıca ağrı, ağır yükleme veya yemek yeme sonrası daha da artabilir. Herkesin ağrı hissetmesi garanti değildir ve pankreas kanseri belirtilerinin varlığı ağrı olmaksızın da görülebilir. Eğer pankreas kanseri şüpheleniliyorsa, bir doktora başvurmak önemlidir.
Pankreas kanseri, halsizlik veya yorgunluk hissi gibi fiziksel belirtilerin yanı sıra, hastaların besinlere karşı isteksizliği de olabilir. Halsizlik, vücutta enerji üretiminde bozulma sonucu ortaya çıkabilir. Pankreas kanseri tarafından bozulan enzimler, besinlerin iyi sindirilmemesine ve vücuda yeterli enerji sağlanamamasına neden olabilir. Bu durum da halsizlik veya yorgunluk hissinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Eğer sürekli veya sık sık halsizlik hissediliyorsa veya kilo kaybı varsa doktora başvurmak önemlidir.
Pankreas Kanseri Tehlikeli Midir?
Pankreas kanseri ciddi bir hastalıktır. Pankreas, vücudun sindirim ve hormon salgılama görevlerini yerine getiren bir organ olduğu için, pankreas kanseri bu fonksiyonları bozar ve vücutta dengesizliklere neden olabilir. Ayrıca, pankreas kanseri ilerledikçe, karaciğere, bağırsaklara veya diğer organlara yayılabilir ve hayatı tehdit edebilir.
Pankreas kanseri, erken tanı konulması halinde daha iyi tedavi edilebilir. Belirtilerin ilk aşamalarda görülmemesi nedeniyle, hastalık ileri evrede tanı konulabildiğinde tedavi olasılığı azalabilir. Bu nedenle, düzenli olarak sağlık kontrollerinin yapılması ve risk faktörlerine dikkat edilmesi önemlidir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda pankreas kanseri şüphesi bulunan kişi uzman bir sağlık kuruluşundan hızlı bir şekilde kontrol görmeli ve gerek varsa tedavi sürecine başlamalıdır. Bu sayede erken teşhis sayesinde tedavi süreci olumlu etkilenecektir.
“Bu sayfada yer alan ifadeler bağlayıcı ve tedavi maksadıyla kullanılmaya uygun değildir. Sağlık sorununuzun tedavisi için kendinize en uygun tedavinin geliştirilmesi için sağlık kuruluşlarından ve uzman hekimlerden bilgi alınız.”
Kaynakça: ÇETİN, Ş., & İsa, D. E. D. E. (2019). Pankreas Kanserinde Progrostik Faktörler. SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 26(1), 30-34.
Doç.Dr.İsmail SERT, Ege Üniversitesi, Tıp fakültesi’nden mezun olduktan sonra Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi kliniğinde uzmanlık eğitimini tamamladı. Uzmanlık Eğitimi sırasında 6 ay süreyle İsviçre, Cenevre Üniversitesi Hastanesi’ nde pankreas adacık hücre nakli, karaciğer nakli ve böbrek nakli, karaciğer pankreas cerrahisi konularında eğitim aldı.