Pankreas kanseri hastalarının yoğun bakımda ne kadar yaşayacakları hastadan hastaya göre değişim gösterebilen bir durumdur. Bu hastalık, yani pankreas kanseri, kanserin tehlikeli bir türü olarak bilinir ve yoğun bakıma alınmış hastalarda yaşam süresi genelde çok uzun değildir. Ancak bu durum her hasta için geçerli olmayacaktır. Bazı hastalar yoğun bakımdan çıkıp hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam edebilirler. Tehlikeli ve sinsi ilerleyen bir kanser türü olan pankreas kanserinde yoğun bakıma alınmış hastaların ortalama yaşam süreleri 3 ay ile 6 ay arasında değişim gösterebilir. Bu durum özellikle hastalığın son evresi olan dördüncü evrede olan hastalar için geçerlidir.
Pankreas kanseri oldukça tehlikeli bir kanser türü olarak bilinir. Bu durumu etkileyen bazı faktörler bulunur. Pankreas kanserinin tehlikeli bir kanser olarak görülmesindeki en önemli faktörlerden biri bu kanserin genelde sinsi bir şekilde ilerlemesidir. Bu durum pankreas kanseri hastalarının, özellikle hastalığın ilk evrelerinde herhangi bir hastalık belirtisi göstermemeleri ile açıklanabilir.
Pankreas kanseri hastalarının önemli bir kısmı hastalığın birinci evresinde herhangi bir sağlık problemi ya da hastalık semptomu ile karşılaşmazlar. İlk evrede bir takım semptomlarla karşılaşan hastalarda bile bu semptomlar genelde çok hafif bir seyir halindedirler. Bu da pankreas kanserinin erken evrede teşhis edilmesini neredeyse imkansız denilebilecek kadar zor kılmaktadır.
Pankreas kanserinin sonraki evrelerinde hastalar, şiddeti hastadan hastaya değişebilen bir takım ağrılar yaşayabilirler. Bu ağrılar genelde kendilerini hastanın üst karın bölgesi üzerinde gösterirler. Çoğu hastada üst karın bölgesinde başlayan bu ağrılar zamanla sırt bölgesine de yayılabilirler. Pankreas kanseri hastalarında yaygınca gözlemlenen bir başka belirti ise üst karın bölgesinde şişlik ve doygunluk hissidir. Bu his bir gaz sıkışmasına benzer ve hastada tokluk hissi yaratabilir. Bu durum çoğu hastada ciddi seviyede iştahsızlığa sebep olacaktır.
İştahsızlık ise tehlikeli seviyede kilo kayıplarına yol açabilir. Bu kilo kayıpları hasta tarafından engellenemeyebilir. Bulantı ve kusma problemleri de pankreas kanseri hastalarının belli evrelerde sıkça karşılaştığı problemler arasında yer alırlar. Bu durum da hastanın kilo kaybı yaşamasını ya da kaybettiği kiloları geri alması konusunda ciddi bir engel teşkil eder.
Bu gibi belirtilere bir de diyabet hastalığı, ya da halk arasında daha yaygın kullanılan ismi ile şeker hastalığı da eşlik ediyorsa hasta büyük olasılıkla pankreas kanseridir. Özellikle genelde genetik bir hastalık olan diabetes mellitus, yani şeker hastalığı, hastanın aile geçmişinde yok ise bu durum pankreas kanserinin işaretçisi olabilir.
Pankreas kanseri tanısı koyulan hastaların tedavileri mümkün olan en kısa süre içerisinde başlatılmalıdır. Burada uygulanacak tedavi yöntemleri hastadan hastaya değişim gösterebilir. Hastanın sağlık geçmişi, mevcut sağlık durumu, tedavi ile uyumu ve sahip olduğu kanser hastalığının doğası bu tedavi üzerinde belirleyici özelliğe sahip olan faktörlerdir. Hasta, kapsamlı bir fiziksel muayenenin ardından gerekli görülen kontrollerden geçirilir ve sonrasında hekim ile birlikte tedavi planlaması gerçekleşir.
Pankreas kanseri için uygulanan tedavi genelde cerrahi bir takım işlemleri içerir. Genelde hastanın kanserli bölgesi açılır ve pankreas kanserinin görüldüğü doku hastanın vücudundan çıkarılır. Bu operasyon son derece zorlu bir operasyondur ve sorunsuz şekilde gerçekleşebilmesi için alanında tecrübeli bir hekim tarafından uygulanması gerekir. Metastaz yapabilen bir kanser türü olarak bilinen pankreas kanseri tedavilerinde hastaya kemoterapi ve radyoterapi işlemleri de uygulanır. Tüm bu işlemlerden olumlu yanıt alınamıyor ise hasta yoğun bakıma alınır ve bu noktadan sonra yaşama olasılığı erken dönem hastalarına nispeten daha düşüktür.
Kaynakça: Vincent, A., Herman, J., Schulick, R., Hruban, R. H., & Goggins, M. (2011). Pancreatic cancer. The lancet, 378(9791), 607-620.
https://www.cancer.net/cancer-types/pancreatic-cancer/statistics
https://tr.wikipedia.org/wiki/Pankreas_kanseri
Doç.Dr.İsmail SERT, Ege Üniversitesi, Tıp fakültesi’nden mezun olduktan sonra Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi kliniğinde uzmanlık eğitimini tamamladı. Uzmanlık Eğitimi sırasında 6 ay süreyle İsviçre, Cenevre Üniversitesi Hastanesi’ nde pankreas adacık hücre nakli, karaciğer nakli ve böbrek nakli, karaciğer pankreas cerrahisi konularında eğitim aldı.